מן הידוע הוא כי נדל"ן הוא עסק ממונף. ההון העצמי של היזם הוא משאב מוגבל אשר אותו הוא רוצה לגלגל ביעילות לזמן מוגבל או לכמה שיותר פרויקטים.
מסיבה זו פעמים רבות יזמים מתמקדים בפקטור הזה בלבד ומשאירים לגורם המימון להיות "שותף" לרווחי הפרויקט יתר על המידה באמצעות רכיבים אחרים המשולבים בהסכם המימון.
כדי להמחיש את העניין, אבקש מהיזם שקורא שורות אלו לשאול את עצמו מספר שאלות.
אם לכולן השיב "כן", אז שאפו! עדיין מוזמן ליצור איתנו קשר לבדיקה ראשונית ללא עלות ממיטב ניסיוננו, ואז גם נדבר על היום שאחרי סגירת הליווי הפיננסי והנקודות המהותיות לאינטרס היזם בשלב ביצוע הפרויקט.
אם לפחות לשאלה אחת השיב "לא", אז נזמין אותו (גם ללא עלות) למשרדנו להיחשף לעוד כמה דברים שיסייעו לו בדרכו:
- האם אתם בטוחים בכך שהינכם מחזיקים במתווה המימון הפועל גם לטובת האינטרס שלכם ?
- האם אתם בקיאים בכל סוגי העלויות הקיימות בהסכם המימון, היקפן וסבירות התרחשותן בתרחישים שונים לרבות עלויות "מותנות", קנסות בגין סטיות מהתכנון ועוד?
- האם בניתם בעצמכם מודל פיננסי דינאמי לתקופת הפרויקט ובדקתם את התאמתו להסכם המימון על מנת (א) להימנע מתשלומי מסגרות מיותרות שאינן מתכתבות עם התזרים (ב) להבטיח שאמות המידה המוכתבות על-ידי הפרויקט ברורות וריאליות לביצוע?
- האם אתם יודעים את תנאי חילוץ העודפים שלכם ? זכרו, כסף כלוא לפעמים הרבה יותר יקר מריבית על האשראי!
כל יזם נדל"ן יודע שתכנון הוא תנאי הכרחי להצלחתו של פרויקט. זה מובן מאליו באדריכלות והנדסה, זה לא פחות חשוב בצד הפיננסי. פרויקט בליווי פיננסי סגור כנראה לא יקום או ייפול על המישור הפיננסי, אבל בהחלט מאות אלפי ₪ וגם מיליונים (תלוי בהיקף הפרויקט) משורת הרווח ימצאו את עצמם אצל מי ששולט בפרטים. אם זה אתם או גורם המימון, הבחירה בידיכם.
שוק הנדל"ן "גועש" ושוק המימון לנדל"ן בהתאמה. ריבוי גורמי המימון המוסדיים והפרטיים משפר את התחרות אבל מציב אתגרים אחרים ולכן נדרשת מומחיות והתכנון הפיננסי חשוב יותר מפעם.
מתלבטים אם רלוונטי? דברו איתנו!
מבטיחים להיות נחמדים ולהגיש קפה וחניה.